понедељак, 28. децембар 2009.

Slatko od kivija

Kivi je voce porijeklom iz Kine, koje su misionari pocetkom XX vijeka prenijeli u Novi Zeland, a zatim se rasirio na cijeli svijet.
Energetska vrijednost 100g svjezeg, zrelog kivija iznosi 61 kcal/255kJ; od toga su 14,6% ugljeni hidrati, 1,14 % proteini i 0,5 % masti.
Kivi takodje sadrzi minerale: kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, gvozdje, cink i bakar, kao i vitamine: A, C, vitamine B kompleksa tiamin, riboflavin, niacin, pantotenski kiselinu, B6, kolin, betain, E, K.
Konzumacija kivija smanjuje kolicinu triglicerida u krvi, a zbog toga sto sadrzi velike kolicine vitamina C smanjuje rizik od srcanih oboljenja. Pomaze u zarastanju rana, odrzavanju zdravlja kostiju,zuba i desni.
Zbog svog egzoticnog izgleda odlican je za dekoraciju hrane.
Kivi ima siroku primjenu u kulinarstvu, a posto je sezona ovog voca i ako su vam vec pomalo dosadile razne vocne torte i kolaci, evo jednog jednostavnog recepta za slatko od kivija:

sastojci:

1 kg kivija
1 kg secera
5 kasicica soka od limuna
1 dcl vode
1 kesica vanilin secera

priprema:

Od secera i vode skuvati gust sirup, kao za slatko. Kad je sirup skoro gotov dodati na kockice ili kolutove isjecen kivi. To kuvati na tihoj vatri, a pri kraju kuvanja dodati sok od limuna i vanilin secer.
Kada je gotovo, slatko pokriti vlaznom platnenom salvetom ( kuhinjskom krpom ) i ostaviti da odmori do narednog dana.
Presuti u tegle i cuvati na tamnom i hladnom mjestu.

Нема коментара:

Постави коментар